Lettergrootte: A  A  A 

Proef-bevolkingsonderzoek

Een proef-bevolkingsonderzoek naar darmkanker

Een bevolkingsonderzoek houdt in dat mensen, die geen klachten hebben, onderzocht worden op darmkanker. De meerderheid van de mensen, die deelnemen, heeft dan ook geen darmkanker. Het proef-bevolkingsonderzoek zal gegevens opleveren, die duidelijk moeten maken of een landelijk bevolkingsonderzoek naar darmkanker wel of niet mogelijk én zinvol is. Ook zal worden onderzocht bij hoeveel mensen darmkanker of voorlopers van darmkanker kunnen worden opgespoord. De resultaten van het eerste deel van het proef-bevolkingsonderzoek zullen eind 2009 bekend zijn.

  Welke regio wordt uitgenodigd?

  Voor het proef-bevolkingsonderzoek darmkanker zullen willekeurig mensen uit regio Amsterdam (de volgende gemeenten: Amstelveen, Almere en Weesp) en Rotterdam (de volgende gemeenten: Ridderkerk, Nieuwerkerk a/d IJssel en Rotterdam) worden uitgenodigd, om deel te nemen aan dit onderzoek. U bent daar één van. Uw gegevens zijn, met toestemming van de deelnemende gemeenten, verkregen uit de gemeentelijke basis administratie (GBA). Mocht u geen uitnodiging hebben ontvangen, dan kan u helaas niet meedoen aan dit proefbevolkingsonderzoek.

  Wie wordt uitgenodigd?

  Er is gekozen voor mannen en vrouwen in de leeftijdsgroep tussen de 50 en 74 jaar. In deze leeftijdsgroep komt darmkanker het meest voor.

  Door wie wordt het onderzoek uitgevoerd?

  Het proefbevolkingsonderzoek wordt uitgevoerd door de afdelingen Maag- Darm- Leverziekten en Radiologie van het Academisch Medisch Centrum Amsterdam (AMC) en het Erasmus Medisch Centrum Rotterdam (ErasmusMC) en door Maatschappelijke Gezondheidszorg van het ErasmusMC, de Stichting Bevolkingsonderzoeken Zuidwest Nederland (SBZWN) en het Integraal Kankercentrum Amsterdam en Rotterdam (IKA en IKR).

  Goedkeuring

  Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), heeft goedkeuring verleend voor het uitvoeren van dit proefbevolkingsonderzoek in het kader van de Wet op het Bevolkingsonderzoek).