Lettergrootte: A  A  A 

Deelname

Darmkanker wordt voornamelijk vastgesteld bij mannen en vrouwen tussen de 50 en 75 jaar. Er is daarom besloten om mannen en vrouwen tussen de 50 en 75 jaar uit te nodigen voor deelname. Om de gegevens van deze ronde van het proefbevolkingsonderzoek te kunnen vergelijken met de gegevens uit de eerste ronde (2006) en de tweede ronde (2008) is ervoor gekozen om in dezelfde regio uit te nodigen, namelijk Amsterdam Watergraafsmeer, Diemen en Almere. Omdat de ontlastingtest een momentopname is is het belangrijk om elke 2 jaar mee te doen aan dit onderzoek.

Wat houdt deelname in?

Wanneer u aan het proefbevolkingsonderzoek wil meedoen, kunt u de ontlastingtest die u bij de uitnodigingsbrief heeft ontvangen zelf thuis doen en per post terugsturen naar het AMC. Hoe de ontlastingstest thuis kan worden uitgevoerd staat in het bijgeleverde instructieformulier. U kunt de test tot 3 maanden na ontvangst van de uitnodigingsbrief terugsturen. Binnen 2 weken ontvangt u per post de uitslag van de test. Afhankelijk van de uitslag wordt u uitgenodigd voor vervolgonderzoek.

Wat toont de ontlastingtest aan?

De ontlastingtest toont aan of er kleine spoortjes bloed in de ontlasting aanwezig zijn. Bloed in de ontlasting kan afkomstig zijn van poliepen of van darmkanker. Er zijn echter ook nog andere, vaak meer onschuldige, aandoeningen die bloed in de ontlasting kunnen geven zoals bijvoorbeeld aambeien. Het is dus belangrijk dat u begrijpt dat de ontlastingtest geen test is die kanker aantoont: de ontlastingtest is een test die bloed aantoont. Dit bloed kan in sommige gevallen afkomstig zijn zijn van darmkanker of van poliepen. Wanneer er bloed in uw ontlasting wordt gevonden dan wordt u  in de meeste gevallen geadviseerd een vervolgonderzoek te ondergaan om te kijken wat de oorzaak van dit bloedverlies is. Dit vervolgononderzoek, een coloscopie, houdt in dat de darm van binnen zal worden bekeken (zie onder).

Waarom elke twee jaar deelnemen?

Bevolkingsonderzoek in andere landen heeft aangetoond dat het belangrijk is de ontlastingtest iedere 2 jaar te herhalen. De reden hiervoor is dat poliepen en tumoren niet de hele dag door bloeden. Het kan dus zijn dat de kanker of poliep niet bloedde op het moment dat u de ontlastingtest deed. De test zal in dat geval ook geen bloed aantonen in de ontlasting terwijl er wél een poliep of kanker in de darm zit. Wanneer u de test om de 2 jaar herhaalt wordt de kans kleiner dat er een poliep of tumor gemist wordt.

Belangrijk om te onthouden over de ontlastingtest:

De ontlastingtest toont geen kanker aan maar de aanwezigheid van bloed in de ontlasting. In sommige gevallen is dit bloed afkomstig van darmkanker of poliepen. In andere gevallen is dit bloed afkomstig van aambeien of andere aandoeningen.

De ontlastingtest moet iedere 2 jaar herhaald worden om de kans zo klein mogelijk te maken dat er darmkanker/darmpoliepen gemist worden.  

Instructie voor de ontlastingtest

Lees de instructie nauwkeurig door voordat u de test uitvoert.

Voorbereiding

Uw pakket behoort het volgende te bevatten:

 • De ontlastingstest
 • Een groen plastic zakje met daarin een absorptiepapiertje
 • port betaald retourenvelop

 • Een toestemmingsverklaring (achterop uitnodigingsbrief)
 • Uitnodigingsbrief
 • Testinstructie

Wij adviseren u om de ontlastingtest NIET te doen als:

  • u bloed ziet in het toilet
  • u de laatste 3 maanden een veranderd ontlastingpatroon heeft (bijv.: u heeft veel vaker of juist minder vaak ontlasting, de ontlasting is harder/zachter, de ontlasting heeft een andere vorm (potlooddun) dan u gewend bent)
  • u de laatste 3 maanden veel bent afgevallen zonder aantoonbare reden
  • u de laatste 3 maanden buikklachten heeft die u normaal niet heeft Neemt u in bovenstaande gevallen contact op met uw huisarts omdat dit tekenen van darmkanker kunnen zijn en de ontlastingtest in dat geval niet goed genoeg is. Tevens adviseren wij de ontlasting niet te doen tijdens of drie dagen voor of na de menstruatie

Het uitvoeren van de test

Vlakspoeltoilet: Leg enkele velletjes toiletpapier in het toilet. Doe hierop uw ontlasting.

Diepspoeltoilet: Doe een vuilniszak om de bril met daarop een laag toiletpapier. Doe hierop uw ontlasting

Haal het verzamelstokje uit het testflesje door aan het groene dopje te draaien.

Haal het verzamelstokje vier keer in verschillende richtingen (zie plaatje) door de ontlasting en doe deze terug in het testflesje. Om de test goed te kunnen bepalen is het belangrijk dat u niet teveel ontlasting neemt (datgene wat in de groefjes blijft steken is voldoende).

Zorg dat het groene dopje weer goed vast zit, druk door tot de klik. Het testflesje NIET helemaal opvullen met ontlasting.

Schudt het testflesje een aantal maal.

Bij een diepspoeltoilet: Nadat u de test gedaan heeft laat u de ontlasting in het toilet glijden en gooit u de vuilniszak weg.

Noteer uw naam en geboortedatum, uw geslacht en de datum waarop u de test uitvoert op de sticker die op het testflesje zit.

Doe het testflesje in het groene plasticzakje. NIET het absorptiepapiertje uit het groene zakje verwijderen.

Indien u na het uitvoeren van de test niet direct in de gelegenheid bent om de test op te sturen, bewaar de test dan in de koelkast of op een donkere droge plaats (niet boven de 25°C). NIET invriezen. 

Het versturen van de ontlastingtest

Vul de toestemmingsverklaring helemaal in.

Controleer of u:

 • het testflesje met uw naam, geboortedatum, geslacht en datum van afname heeft gelabeld;
 • het testflesje in het groene plasticzakje heeft gedaan;
 • het absorptiepapiertje nog in het groene plasticzakje zit;
 • het groene plasticzakje met het testflesje erin in de antwoordenvelop heeft gedaan;
 • de volledig ingevulde toestemmingsverklaring in de antwoordenvelop heeft gedaan;
 • de envelop goed heeft dichtgeplakt

Verstuur de antwoordenvelop zo snel mogelijk (bij voorkeur binnen 24 uur). Een postzegel is niet nodig.

Bel voor vragen bij het uitvoeren van de test naar 0800-2623276 van maandag tot en met vrijdag van 9:00 tot 17:00 uur.